Thaise pinda soep
In Nederland word deze soep vaak heel dik en zwaar gemaakt. In Thailand heb ik deze soep op een heel andere manier leren kennen. In de stad waar ik woonde wonen heel veel mensen uit het platteland van Thailand. Dit is ook te merken aan de eetcultuur. Veel gerechten die je op straat of op de markt vind komen van het platteland. Zo ook deze pinda soep. Deze soep word van origine als een soort bouillon gemaakt. Hoe ze dit precies doen weet ik niet. Ik weet alleen bijna zeker dat ze het niet zoals ik met pindakaas doen. Ik heb het recept geprobeerd te evenaren. En ja, ik kwam het dichts bij het origineel met pindakaas. De soep wordt gegeten met glasnoedels (erin of er naast), koriander en heel veel pepertjes. Mijn variant is niet pittig, dan proef je de smaken als niet Thai wel iets beter.
Het recept voor 4 personen is als volgt.
Ingrediënten
400 gram kipfilet
2 blokjes kippenbouillon
2 liter water
2 eetlepels sojasaus
3 eetlepels vissaus
3 tenen knoflook
3 centimeter gember
4 eetlepels pindakaas
2 wortels
1 stengel citroengras
1 bosje koriander
2 stengels bosui
Optioneel zijn een handje taugé per persoon en 60 gram glasnoedels per persoon.
Bereidingswijze
Pers de knoflook en rasp de gember. Snijd de wortels in de lengte doormidden en snijd in dunne plakjes. Plaats dan een grote soeppan op het vuur. Begin met het aanbakken van de knoflook, gember, wortel en pindakaas. Snijd de citroengras in vieren en voeg bij de andere ingrediënten. Zorg dat deze niet uit elkaar valt want je moet ze voor het serveren er weer uithalen. Leg de kipfilets in de pan en bak deze 2 minuten mee. Schenk dan de sojasaus, vissaus en het water bij het geheel. Voeg dan ook de bouillonblokjes toe. Roer het geheel door elkaar en laat het minstens een half uur net niet koken. De kip moet uit elkaar vallen voordat je de soep serveert. Hak de koriander en de bosui fijn en roer door de soep heen. Voeg als laatst de taugé en glasnoedels toe.
Eet smakelijk!