Vietnamese loempia’s
Het recept voor deze Vietnamese loempia’s is geïnspireerd op het recept van een Vietnamees vriendinnetje van mij. Toen ik in Thailand woonde ging ik veel om met deze vriendin, die ook in Thailand woonde. Zij maakte vaak loempia’s als lunch en serveerde dit met een zelfgemaakte saus (die veel op bouillon leek), gekookte mihoen en sla. De slasoorten die je in Azië kan kopen zijn een beetje anders dan in Nederland. Sommige slasoorten hebben een grasachtige of citroen grasachtige smaak. Andere slasoorten hebben weer een boterachtige smaak, meer zoals ik dat in Nederland ken. Ik kan me herinneren dat zij niet zoveel kruiden gebruikte. En de Chinese-5 spices kruiden melange van Jonnie Boer hebben ze zeker niet in Azië. Ik gebruik deze kruiden melange omdat het zoveel extra dimensie geeft aan het gerecht.
Het recept voor 10 kleine loempia’s is als volgt.
Ingrediënten
10 loempia vellen
500 gram kipdij (geen kipdijfilet want daar zit het vet niet meer aan)
1 groentebouillon blokje
3 eetlepels chinese-5 spice melange van Jonnie Boer
1 eetlepel zonnebloemolie
1 eetlepel zout
een halve eetlepel peper
2 teentjes knoflook
1 eetlepel geraspte gember
Bereidingswijze
Ontdooi indien nodig de loempia vellen. Pocheer de kip door een pan voor 3/4 met water en een bouillon blokje te vullen. Breng dit aan de kook. Wanneer het kookt zet je het gas terug zodat het water net niet kookt. Voeg de kipdij toe aan het water. En laat dit 10 minuten net niet koken. Zet na 10 minuten het gas uit. Laat de kip dij na het pocheren nog 10 minuten in het water liggen. Haal de kip dan uit het water en hak de kip in kleine stukjes (als een soort gehakt). Meng deze gehakt met de kruiden melange, peper en zout, zonnebloemolie, de geperste teentjes knoflook en de geraspte gember. Verdeel het gehakt over de 10 loempia vellen en rol ze in. Doe dit door het gehakt onderaan in het midden in een strookje op het loempia vel te leggen (dat strookje gehakt bepaald de vorm van de loempia). Vouw dan de buitenste randen naar binnen. Rol vervolgens de loempia van onderaf op en sluit de loempia door het laatste stukje aan elkaar vast te plakken door er een beetje water op te strijken. Verhit het frituurvet tot 175 graden en bak de loempia’s met drie tegelijk in 4 minuten gaar. Laat de loempia’s uitlekken op een keukenpapiertje. Wanneer je geen frituur hebt zoals ik kan je de loempia’s ook in de pan frituren. Doe dit door een diepe pan te vullen met een ruime laag zonnebloemolie en deze te verhitten op hoog vuur. Je kan zien of deze heet genoeg is als je er een houten lepel insteekt en er belletjes omheen vormen. Gebruik chilisaus als saus of meng 100 ml water met 1 eetlepel sojasaus, 1 eetlepel vissaus, 1 eetlepel rijstazijn, 3 cm gember en een knoflookteen met elkaar. Laat dit 5 minuten net niet koken. En serveer als dipsaus wanneer afgekoeld.
Bon Appetit!