Chicken Parm is een gerecht wat ik vaak maak als er mensen komen eten. Kip is sowieso vaak goed maar met dit gerecht steel je al helemaal de show. Chicken Parm (of eigenlijk kip Parmezaan) is gefrituurde kip die je paneert in paneermeel en Parmezaanse kaas. Door de Parmezaanse kaas krijgt het korstje een lekkere umami smaak en wordt hij lekker knapperig! Na het frituren maak je hem helemaal af door de chicken parm in de oven te doen met tomatensaus en mozzarella (als een soort kip pizza). Ik serveer het altijd met pasta in tomatensaus. Maar je kan het natuurlijk ook lekker op een broodje doen of als bijgerecht eten. Wordt dit jouw nieuwe guilty pleasure?
Dit is het recept voor 4 personen
Ingrediënten
100 g geraspte Parmezaanse kaas
100 g paneermeel
2 eieren
100 g bloem
versgemalen peper en zout
1 tl paprikapoeder
4 kippendijen
1 grote of 2 kleine wortels
2 stengels bleekselderij
1 grote of 2 kleine rode uien
2 knoflooktenen
2 tl gedroogde oregano
2 tl gedroogde peterselie
750 ml gezeefde tomaat
1 kopje water
100 g geraspte mozzarella
300 g gedroogde penne
Verse basilicum
Bedodigdheden
rasp, huishoudfolie, koekenpan x2, sauspan of vleeshamer voor het plat slaan van de kip, bekleedde bakplaat
Bereidingswijze
1. Rasp de Parmezaanse kaas en meng dit in een bakje met de paneermeel. Kluts de eieren in een ander bakje en meng de bloem met de paprikapoeder, peper en zout ook in een ander bakje.
2. Leg 2 lagen huishoudfolie of een snijplank.Verdeel hier de kippendijen over en bekleed vervolgens met nog 2 lagen huishoudfolie. Sla de kip plat met een koekenpan, sauspan of vleeshamer. Paneer de kip dan eerst met het bloemmengsel, vervolgens met de geklutste eieren en als laatst met het paneermeel en Parmezaanse kaas mengsel. Doe de gepaneerde kippendij in een afgedekte bak en zet in de koelkast terwijl je de saus maakt.
3. Rasp voor de saus de wortel en bleekselderij. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit een diepe koekenpan op middelhoog vuur. Bak eerst de wortel, bleekselderij, ui, knoflook, gedroogde oregano en gedroogde peterselie in een scheut olie. Voeg dan gezeefde tomaat toe en het water. Roer door en zet het vuur zacht zodat dit kan pruttelen.
4. Verwarm de oven voor op 200 graden en haal de gepaneerde kip uit de koelkast.
5. Vul een koekenpan met ongeveer 1,5 cm zonnebloemolie. Laat dit heet worden en frituur hier de gepaneerde kip in. Laat de kip uitlekken op keukenpapier.
6. Kook ondertussen de penne zoals op de verpakking vermeld staat.
7. Leg de chicken parm op de bekleedde bakplaat en verdeel over elk stuk een lepel tomatensaus strooi hier de geraspte mozzarella overheen. Plaats de bakplaat ongeveer 5 minuten in de voorverwarmde oven.
8. Giet de penne af, meng deze met de overige tomatensaus, verdeel over de borden. Haal de kip uit de oven en verdeel ook de kip over de borden. Garneer met verse basilicum.
Buon Appetito!